Kategorier
Övrigt för barn

Mobiltelefon barn – tips på bästa smartphone för barnen 2024

Enligt en undersökning så har 85 procent av alla Sveriges barn i skolålder tillgång till en mobiltelefon (och det har varit så runt 10 år). Hälften av alla barn i åldrarna 9 till 10 år har tillgång till uppkoppling mot Internet med en smartphone. Störst ökning av Internetanvändning ser man hos barn i åldrarna 8-13 år. Hälften av alla barn mellan 7-8 år har en egen mobiltelefon, osv. De svenska barnen är världens mest uppkopplade minstingar.

Enligt undersökningar har hälften av alla svenska nioåringar en egen mobiltelefon. Var fjärde 5-åring har en egen surfplatta, och genomsnittsåldern för när ett svenskt barn får en egen mobiltelefon är 8,7 år.

En liten tjej med en smartphone

Orsaken till att fler barn, enligt undersökningen, inte har en egen surfplatta är att de helt enkelt fortfarande är lite för dyra. Den kanske mest lämpade stora surfplattan när man ser till användarvänlighet, kvalitet och utbud av barnappar är den enklaste modellen av iPad. Den kostar strax under 4000. Vad det gäller mindre plattor så är tidiga generationens iPad Mini det bästa valet för barnet. De ska kosta under en tusenlapp på Blocket. Ipad generation 2 likaså.

Debuten för såväl Internetanvändande som i vilken ålder barnet får tillgång till en egen mobiltelefon sjunker för varje år. Så många som hälften av Sveriges treåringar använder, i någon form, Internet! I skolarna har man också nyligen anpassat läroplanerna i syfte att lära barnen att använda sig av Internet, datorer, surfplattor etc. från så tidig ålder som möjligt. Tänk förresten på att du kan använda mobiltelefonen som modem för plattan, så det räcker med att köpa den billigare Wifi-modellen.

Frågan för svenskar är inte längre ”ska jag låta mitt barn ha en egen mobiltelefon?” utan snarare ”vilken telefon och abonnemang är bäst för barnen” och ”vad ska man tänka på?” Vi reder ut detta och andra relevanta frågor i nedanstående artikel.

Bra mobilefoner och abonnemang för barn 2024

Det finns inga direkta specialmodeller för barn vad det gäller mobiltelefoner (förutom Ownfone, men  satsa hellre på en begagnad vanlig mobil istället)). Barn lär sig snabbare än vad man kan tror att använda sig av högteknologiska mobiler och behöver ingen förenklad version. Vissa har försökt skapa en nisch, men misslyckats. De flesta föräldrar köper hellre en billig modell, eller begagnad iPhone eller Samsung.

Vi rekommenderar följande prisvärda mobiler för barn:

  • För barn i förskoleåldern: Nokia XR20 är ett bra val eftersom den är robust och hållbar. Den har också en lång batteritid, vilket är viktigt för barn som använder sin telefon mycket.
  • För barn i grundskoleåldern: Samsung Galaxy A13 (släppt 2021) är ett bra val eftersom den är prisvärd och erbjuder ett bra värde för pengarna. Den har en bra kamera, en lång batteritid och en tydlig skärm.
  • För tonåringar: Apple iPhone SE (2022) är ett bra val eftersom den är kraftfull och mångsidig. Den har en bra kamera, en lång batteritid och en tydlig skärm.

Den stora frågan är snarare på var man kan få tag i en riktigt billig första-mobil åt barnet. Det blir lite för dyrt att köpa en dyr smartphone som kastas i väggen vid vredesutbrott, eller grävs ner i sandlådan som en ren markering… Blocket är ett alternativ för att handla begagnade mobiler, men vi föredrar faktiskt Tradera som känns säkrare.

Köp inte en ny och dyr iPhone eller Samsung Galaxy till barn (de kan låna din när de är hemma istället). De är för dyra, för ömtåliga och ger ofta upphov till onödigt tjafs från kamrater och på skolgården. Dessutom är de otroligt stöldbegärliga… Samtidigt är de dock de bästa mobilerna, och särskilt iPhone är användarvänlig och har ett mycket bra utbud av appar. Satsa på en äldre, begagnad modell (inte äldre än 3GS dock).

Det finns återförsäljare som specialiserat sig på vattentäta och stryktåliga mobiler, men ofta visar olika konsument-test att de inte riktigt är så stryktåliga och vattentåliga som annonserat, och så är de onödigt dyra. Då är det bättre att lära barnet att vara försiktig med sina prylar, att det faktiskt kan få konsekvenser om man inte tar hand om sina ägodelar.

Abonnemang för mobiltelefon för barn och familj

Vi rekommenderar främst fello som har bra pris och bra täckning då de går via Telias nät.

Kontantkort är också ett bra sätt för barnen att tidigt få lära sig att hushålla. Man kan till exempel ge dem en viss summa på kontantkorter per månad, som en månadspeng.

  • Tele2 Junior: Detta abonnemang är specialdesignat för barn och ungdomar. Det inkluderar 10 GB surf,obegränsade samtal och sms samt föräldrakontrollfunktioner.
  • Telia Junior: Detta abonnemang är också specialdesignat för barn och ungdomar. Det inkluderar 15 GB surf,obegränsade samtal och sms samt föräldrakontrollfunktioner.
  • Comviq Junior: Detta abonnemang är ett bra val för barn som vill ha ett enkelt och prisvärt abonnemang. Det inkluderar 5 GB surf, obegränsade samtal och sms samt föräldrakontrollfunktioner.
  • Hallon har också familjeabonnemang Deras mobilabonnemang eller kontantkort har ingen uppsägningstid eller bindningstid, inga fakturor, och inget finstilt som kommer som en obehaglig överraskning, etc. Enkelt och billigt helt enkelt.

När du väljer ett mobilabonnemang till ditt barn är det viktigt att tänka på följande:

  • Pris: Mobilabonnemang kan vara dyra, så det är viktigt att hitta ett abonnemang som passar din budget.
  • Datamängd: Om ditt barn använder sin telefon mycket för att surfa på internet, se till att abonnemanget inkluderar tillräckligt med data.
  • Taltid och sms: Om ditt barn använder sin telefon mycket för att ringa och skicka sms, se till att abonnemanget inkluderar tillräckligt med taltid och sms.
  • Föräldrakontroll: Se till att abonnemanget inkluderar föräldrakontrollfunktioner som kan hjälpa till att skydda ditt barn.

Här är några specifika rekommendationer för barn i olika åldrar:

  • För barn i förskoleåldern: Tele2 Junior eller Telia Junior är bra alternativ eftersom de inkluderar föräldrakontrollfunktioner som kan hjälpa till att begränsa vad barnet kan göra med telefonen.
  • För barn i grundskoleåldern: Tele2 Junior eller Telia Junior är också bra alternativ för barn i grundskoleåldern. De inkluderar tillräckligt med data och taltid för att barnet ska kunna använda telefonen för att ringa, sms:a och surfa på internet.
  • För tonåringar: Tele2 Junior eller Telia Junior är fortfarande bra alternativ för tonåringar. Om tonåren använder sin telefon mycket för att surfa på internet kan det dock vara en bra idé att välja ett abonnemang med mer data.

Regler för mobilanvändandet är viktigt – och passa dig för dyra räkningar!

  • Det är inte bara detta med att hushålla med pengarna på sitt kontaktkort som det är viktigt att lära barnet innan han eller hon får en egen mobil.
  • Man bör också lära dem ”vett och etikett” vad det gäller Internet, vad man får säga eller inte säga på Facebook och så vidare. Mobbning på Facebook är precis lika allvarligt som på skolgården.
  • Barnen behöver också lära sig att inte lämna ut nummer till vem som helst, och att respektera andra människor genom att inte busringa.
  • På samma sätt som vuxna inte ska köra bil och sms:a samtidigt ska barnen heller inte cykla och leka med mobilen samtidigt. Tänk på att barnen tar efter vad du gör, inte vad du säger…
  • Informera barnet om att ofta är reglerna för mobilanvändning hårdare på skolan, men att det är läraren som bestämmer på skoltid och att det inte finns något att göra åt det. Barn och ungdomar hänvisar ständigt till ”men hemma får jag ju…”.
  • Lär dem numret till SOS och förklara att de kan ringa SOS även om det är slut på pengarna i mobilen, och att om man busringer efter brandbilen så blir det ingen semester till sommaren…

Och ett viktigt råd till den som betalar räkningen…

Barn älskar att leka med mobiler

Om du beslutar dig för att ge ditt barn en iPhone eller en iPad se till att vara mycket noggrann med hur du hanterar kopplingen av ditt VISA-kort till i-Tunes. För något år sedan berättade författaren Sigge Eklund om hur han gett sin unga son tillgång till i-Tunes för att handla upp pengarna han fått av sin farbror i julklapp på mobilspel. Den lilla killen hade ju lovats att han fick göra vad han ville för pengarna och han ville köpa ett spel till sin iPhone via iTunes. Dagen efter när Sigge vaknade och tittade på sitt i-Tuneskonto upptäckte han dock att någon under natten varit där och handlat på eget bevåg (eftersom man inte behöver knappa in lösenordet på x antal timmar efter att man nyligen gjort ett inköp), med en slutgiltig räkning på 6000 kronor! Det finns de oförsiktiga föräldrar som blivit av med ännu mer pengar än så… Ansvaret ligger helt hos kontoägaren så det är bara att bita i det sura äpplet (ursäkta ordvitsen..) och betala.

Läs om bra appar för barn. 

Telefon som riktar sig mot barn från fyra år

Märket Ownfone har tagit fram en mobiltelefon som ska passa de minsta barnen. Modellen heter 1stFone (det vill säga första-telefon) och är anpassad för barn i åldrarna 4-9 år. Den är inte större än ett kreditkort och väger 40 gram.

Den har inte så hög prestanda (men det behövs inte heller) och är ingen mobil som man kan spela spel på etc. Den har ingen touchscreen utan är endast utrustad med tydliga, fysiska knappar. Det handlar helt enkelt om en telefon som barnen kan ringa och ta emot samtal med. Knapparna leder direkt till förprogrammerade nummer (upp till 12 familjemedlemmar och vänner).

Telefonen är ganska robust, och är stöt och vattentålig nog för de mesta aktiviteter som de mindre barnen sysslar med.

1stFone finns i nuläget endast att beställa från Storbritannien och kostar runt 500 kronor. Vi återkommer under året med tips på en produkt som kommer säljas på den svenska marknaden.

2 svar på ”Mobiltelefon barn – tips på bästa smartphone för barnen 2024”

Ownfone 1stfone går tydligen enbart att ringa till brittiska nummer. Så ingen större idé att beställa en sån till ett annat land?

Hej
För ett år sedan gjorde jag en ordentlig genomgång av mobilabonnemang för barn, eftersom jag hade haft dåliga erfarenheter av Comviqs kontantkort, som konsumerade barnets samtalspott för surf, när surfen tog slut, så att sonen inte använda telefonen för att ringa.
Det fanns bara ett abonnemang som hade de egenskaper jag ville ha – Vimla mindre. Priset är i nivå med de billigaste (100 kr/månad). Men surfen är bättre, 3 GB och att oanvänd surf sparas till nästa månad! (De flesta operatörer, raderar överbliven surf, vid månadsskiftet, vilket inte är bra.

Det allra viktigaste: Surf och samtalspott är helt åtskilda. D v som barnet kommer alltid att kunna ringa med telefonen, oavsett hur mycket han eller hon surfar.
Artikeln ovan säger att hallon kostar 49 kr/månad. Kolla det. Jag tror det är 99 kr /månad, d v s i praktiken samma som Vimla. De flesta leverantörer ger rabatt på de första månaderna, men det har väldigt liten betydelse i längden.
Eftersom Hallon och Comviq spenderar massor på reklam, vill jag gärna framhålla att Vimla mindre är väsentligt bättre än bägge dessa, för barnabonnemang.

Stängt för kommentering.