Material till laget, instrument till musikföreningen etc. kostar mycket pengar och bidragen från kommuner och stat verkar bli allt mindre. Det är helt enkelt ett måste att man tar saken i egna händer om man vill tjäna lite extra pengar.
Det är också viktigt att man gör en resa med laget eller föreningen då och då, även om det inte är en cup eller uppträdande det rör sig om. Få saker betyder så mycket för sammanhållningen inom gruppen som en resa. I denna artikel ger vi er lite tips och råd på hur ni får inte lite extra inkomster och vad ni bör tänka på.
Pengar till föreningen eller laget
Det finns en hel uppsjö av aktörer online som annonserar för just sina produkter. De flesta av deras erbjudanden, som olika livsmedel, prydnadssaker till hemmet etc. är dock inte så värst lukrativa, handen på hjärtat. Dock har vi hört om flera ungdomslag som lyckats mycket bra med att tjäna pengar med Vings-lotter (bortåt 50, 000 kronor på ett par månader).
Just lotter är ju en klassiker för alla olika typer av föreningar, och något av ett säkert kort. Även om det är många som sedan länge tröttnat på lottförsäljning i ur och skur så är till exempel reselotter helt enkelt lite roligare att sälja, och ger i de flesta fall lite större intäkter än ”chokladlotter” och dylikt. Satsa på ett inarbetat varumärke som folk litar på och blir därför mer benägna att köpa deras lotter.
En annan fördel med att satsa på inarbetade varumärken är tryggheten. Vi har hört alldeles för många skräckhistorier om ungdomslag som blivit blåsta på sina intäkter. Vad ni än väljer att satsa på, satsa inte på ett erbjudande från ett företag ni inte kan lita på till 100 procent. Glöm heller inte bort den gamla livsregeln: ”Är det för bra för att vara sant så är det heller inte sant.”
Tips för att tjäna mer pengar till föreningen eller laget
- Se till att dela upp alla i olika team där var och en får bidra baserat på vad han eller hon är bäst på. Det finns till exempel ingen anledning att sätta en blyg ungdom som säljare, bättre då att han eller hon (om han kan rita) får göra reklamblad eller hålla (om det är ordning på henne) i logistiken, ansvara för att allt blir med, etc. Kartlägg styrkor och svagheter och sätt samman bra säljteam baserat på individuella styrkor. Svagheterna kan man jobba på i andra sammanhang.
- Alla, vuxna som ungdomar som knattar, motiveras lite extra av att ha en morot när de bedriver försäljning! Se därför till att anordna priser (det behöver inte vara något märkvärdigt) till de grupper eller individer som sålt, eller som på annat sätt bidragit, mest!
- Se också till att du sätter ihop grupper med killar och tjejer som du vet kommer överens med varandra. Teambuilding får ni ägna er åt när ni tjänat ihop pengarna och gör resan! Det är så gott som omöjligt att sälja så mycket som en nybakad bulle om säljarna förhåller sig till varandra som katten förhåller sig till vatten.
- Skicka inte ut era säljteam vind för våg. Träna först länge och väl inom gruppen. Låt de som inte känner varandra så väl inom laget öva försäljning på varandra. Bara enkla saker som att man alltid ska titta folk i ögonen och vara allmänt artig och säga ”hej och tack” kommer man väldigt långt med.
- Det är också viktigt att alla som ska sälja verkligen lär sig produkten! Vad är det som de erbjuder kunden? Varför ska kunden köpa just deras lott eller ljusstake eller bullar? Förklara vilken bra produkt det är, men tryck också på syftet med er försäljning. Många blir mer köpbenägna när de samtidigt vet att de stöder ett lag eller en förening med ett litet extra tillskott.
- Bedriv försäljning på platser och tidpunkter där det samlas mycket folk. Undvik dock att placera er i de mest stressiga miljöerna, där folk trängs och knuffas och bara vill passera förbi så fort som möjligt. Kartlägg noggrant. Er strategi ska vara klar långt innan ni drar igång försäljningen. Bra exempel är marknader, festivaler, stormarknader på lördagseftermiddagar, föreningsmöten, klassträffer och förstås på matchdagarna med laget!
- Tänk utanför boxen och stirra er inte blinda på att ”sälja bullar och saft” på matchdagen. Det tänket tar er inte på ett besök till Nou Camp. Har ni till exempel någon i kretsen som kan Internetmarknadsföring? Använd er av honom eller henne. Till exempel kan man via Adwords köpa plats (billigt, och man betalar bara när någon klickar på annonsen) i Googles sökresultat. Exempel: Ni är en fotbollsklubb i Örkelljunga som vill dra in lite pengar för att åka på en cup till sommaren. Ni börjar alltså kanske redan ett år i förväg att planera. 1. Ni sätter upp en väldigt enkel hemsida (räcker med en enda sida med information). På sidan förklarar ni att ni ska åka på cup och att ni behöver hjälp. Ni presenterar också produkten ni säljer, samt anger väldigt tydliga kontaktuppgifter på sidan. 3. Ni köper reklamplats i Google så när varje gång någon, som bor i Örkelljunga gör en sökning som innehåller order Örkelljunga, så kommer er lilla annons upp i sökresultaten. En lämplig text för annonsen är till exempel: ”Stöd vårt lokala fotbollslag, köp lotter av oss. Klicka här för mer information”. Som ni förstår öppnar sig många möjligheter med detta system, oavsett vilka ni är eller vad ni säljer. Det krävs dock, som sagt, att någon i er förening kan Internetmarknadsföring och har tid att hjälpa er.
- Vår artikel med tips på hur man tjänar in lite pengar till klasskassan kanske också kan ge lite idéer.
Tips på resmål för laget eller föreningen:
- Man vill att resmålet, särskilt om man åker utomlands, är billigt (att prisindex överlag är lågt) och enkelt att resa till och att resmålet har många billiga boendeformer att välja mellan. Dessutom ska det förstås finnas mycket att göra och se. Vi tycker till exempel Nerja i Spanien är perfekt för detta ändamål (skriv till mail@barnkalas.eu för tips på bra boende, utflykter, etc.).
- För en fotbollsförening är ju dessutom Spanien ett självklart val, något av en pilgrimsresa, då landet totalt dominerar världsfotbollen för närvarande. Läs fler tips på bra resmål utomlands (egentligen tips för barnsemester, men dessa resmål uppfyller samma kriterier).
Detta måste du tänka på vad det gäller lagar och regler för föreningsförsäljning
Är det en ideell förening det handlar om så har den bara begränsad skattskyldighet. Dessa föreningar är heller inte momspliktiga. I de flesta fall är ungdomslag skattebefriade på inkomster (dock måste man ha ett kvittoregister), men det är olika lagar och regler som gäller vid olika typer av föreningsförsäljning, och det råder olika lotterilagar. Dessa lagar och skatteregler har en tendens att ändras. Innan ni gör någonting, oavsett vad ni är för förening eller klubb ta kontakt med det lokala skattekontoret och red ut exakt vad det är som gäller. Det är deras att jobb att svara på alla frågor ni kan tänkas ha.
Ansvaret för kassan bör i de flesta fall lägga på klubbkassören eller motsvarande. Har ni inte en sådan ta kontakt med en lokal bank och be om hjälp.
Har ni bra tips att dela med er vad det gäller att tjäna in lite extra pengar till laget? Vi uppskattar om ni lämnar en kommentar här nedanför.